Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Faredőny

             F A R E D Ő N Y

 

uj-faredony-kissebb.jpg

A gördülő rendszerű, "un" esslingeni redőnyök első változatai a 19. század második felében jelentek meg. A kiegyezés kora Magyarországot Európa iparilag legdinamikussabban fejlödő régiójává emelte. Az építészetben megjelenő újítások a századforduló idején a budapesti házakon is megjelentek, amelyek közül néhány még ma is az eredeti állapotában fellelhető. A klasszikus faredőnyök jó minőségű fenyőből (boroviból, ritkábban vörösfenyőből) készültek a kor iparosainak művészi szintre emelt kézműves munkája nyomán. A kapcsolt szárnyú ablakok fölé nagy méretű szekrényeket építettek, mert a faredőnyöknek a helyigénye az összes változattal szemben a legnagyobb! Általában kitámasztó sínnel és a falba süllyesztett hevedergöngyölítő automatával szerelték, néha igen nagy méretekben is. A 15 mm vastag és 40 mm hasznos szélességű elemeket felül hevederrel (konstrukciós okból), hosszlyukkal ellátott edzett acéllemezzel és süllyesztett facsavarokkal szerelték össze. Ma már készítünk dupla rozsdamentes kapoccsal fűzött léceket is, amely szilárdsága nagyobb, és "un" külső tokba is szerelhető. Az íves profilok feltekert állapotban jelentősen kisebb helyet igényelnek, így széles körben beépíthető.

A képen a klasszikus acéllemezes fűzéssel készült, vizes bázisú vastag lazúrral kezelt faredőny.

 

Új típusú dupla kapcsos, ívelt profillécekből fűzött,"un" Horváth-redőny magas fényű nagy nyomású felületkezeléssel készült változata: 

 

 erkely-beepites2.jpg

 

 

 

 

 

 

Napjainkban készülő klasszikus faredőnyöknél környezetkímélő felületkezelést, és magas műszaki igényeknek megfelelő alkatrészeket használunk, továbbá igény szerint alkalmazzuk az elektronikus mozgatás és vezérlés minden változatát.

A széles réseket biztosító ritkára nyitott redőny a nyári hő elleni védelem szempontjából minden változattal szemben nagyságrendekkel magasabb szolgáltatást biztosít!

 

 Klasszikus acéllamellás faredőny összefűzés közbenfredony-keszites-kozben.jpg

 

 
 

Archívum

Naptár
<< Január / 2021 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 195766
Hónap: 3719
Nap: 125